Història

Primera etapa (1993–2001)

Els Xiquets de Cambrils van néixer a la tardor de 1993, sent la primera actuació el dia de la Purísima (8 de desembre) a la plaça de l’Església de Santa Maria de Cambrils. L’actuació també va comptar amb els Nois de la Torre i els Xiquets de Reus. En aquesta primera diada, els Xiquets de Cambrils van descarregar el 3 de 6, el4 de 6 i el 4 de 6 amb el pilar. Durant el primer any d’activitat, els Xiquets de Cambrils van adoptar el burdeus com a color de la camisa i van aconseguir castells com el 2 de 6 o el 5 de 6 i el Pilar de 5. El 9 d’octubre, a la plaça del Pòsit de Cambrils, van alçar el primer 4 de 7, sent aquest el primer castell de set de la colla. Al llarg dels set anys d’activitat castellera, la colla va realitzar actuacions amb castells de sis i set, sent el 4 de 7 amb l’agulla el castell de major dificultat assolit. També va intentar assolir el 5 de 7, sense poder-lo aconseguir. El 1997 va participar alI Concurs de Castells Vila de Torredembarra. El declivi de la colla va començar al 2000, on només va aconseguir un castell de set, sent la resta de la gamma de sis. El 2001 va servir per confirmar aquesta tendència i al final de l’any la colla va posar punt final a la seva activitat castellera. Durant els anys posteriors, tot i no participar a cap actuació, la colla va promoure l’actuació de colles de fora per tal que no es perdés l’afició castellera a Cambrils.

 

historia-2                         historia

4de7 amb agulla davant de l’ermita                                                            3de7 a la plaça del pòsit

 

Refundació (2013-Actualitat)

Els primers contactes per refundar la colla van sorgir entre excastellers a començaments del mes de setembre. D’aquesta manera, el dia 20 de setembre van dur a terme una reunió informativa a la sala d’actes de la Confraria de Cambrils que va comptar amb l’assistència d’una setantena de persones. El dia 4 d’octubre van realitzar el primer assaig de la colla a la plaça de la Vila de Cambrils. La primera assemblea realitzada el 25 d’octubre va acordar anomenar Estanis Sarrà com a president de la colla, va formar la primera junta i va aprovar els estatuts. D’aquesta forma, la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya va admetre els Xiquets de Cambrils com a nova colla en formació el 4 de novembre.

A continuació, van traslladar els assajos de la plaça de l’Església de Santa Maria al Centre Cultural, que des de la seva construcció compta amb un espai preparat pels assajos castellers. La primera actuació va ser a la plaça de l’Església de Santa Maria el dia de la Puríssima (8 de desembre) on van realitzar dos pilars de quatre simultanis.

TEMPORADA 2014

Durant el mateix mes de desembre, la colla va realitzar una sortida al Monestir d’Escornalbou i també va presentar el calendari casteller. Els assajos es van aturar fins a començaments de febrer, quan també es va celebrar l’assemblea ordinària. Aquesta assemblea va anomenar Marcel Rubio i Josep Maria Masdeu com a caps de colla, va aprovar els pressupostos i va decidir mantenir el color burdeus de l’anterior etapa com a distintiu de la camisa.

El dia 27 d’abril, els Xiquets de Cambrils van alçar un pilar de 4 dins d’una esquerda als Avencs de la Febró, on l’enxaneta va baixar des d’una alçària d’uns 30 metres fent ràpel. Els primers castells de sis des de la recuperació de la colla van alçar-se el 8 de juny a Miravet durant la jornada del Catalans want to vote amb Los Xics Caleros i van assolir-se el 3 de 6 i el 4 de 6. La segona actuació va ser al Masroig durant l’arribada de la Flama del Canigó i va comptar amb dos pilars de quatre i un 3 de 6. Els Xiquets de Cambrils van actuar per primera vegada com a colla local el dia de 6 de juliol durant la Diada de Sant Pere amb els Xiquets d’Alcover, aconseguint descarregar el 3 de 6, el 3 de 6 amb l’agulla i el 4 de 6 amb l’agulla.

Durant el mes de novembre, els Xiquets de Cambrils van deixar de ser colla en formació i van passar a ser colla de ple dret per la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya. Aquesta condició s’havia assolit només un any després de la refundació de la colla. Els Xiquets de Cambrils van impulsar la creació de la I Trobada de Colles de Sud, que va realitzar-se a la plaça de la Vila. En aquesta diada, els Xiquets de Cambrils van aconseguir el seu primer 7 de 6 de la història. La temporada va finalitzar amb l’organització de la I Festa de la Canalla Castellera de Catalunya.

miravet1
4de6 davant del riu Ebre. Xiquets de Cambrils a Miravet. “Catalans want to vote” 08/06/2014

TEMPORADA 2015

L’any 2015 va començar amb l’assemblea anual on va aprovar-se el nou organigrama de la colla on Estanis Sarrà va ser ratificat com a president i Josep Maria Masdeu com a cap de colla. Durant aquest any els Xiquets de Cambrils van recuperar els castells de 7 després de la refundació i van aconseguir carregar el 4 de 7 en dues ocasions. Una d’elles a la Diada de Cal Figarot a Vilafranca, on també van intentar sense èxit el 3 de 7. La millor diada de la temporada va ser a la Festa Major del Camí de Cambrils on van aconseguir carregar el 4 de 7 i el 5 de 6 i van descarregar el 4 de 6 amb l’agulla.

TEMPORADA 2016

L’any 2016 va començar amb una renovació dins de la Junta i Arnau Anglès i Gerard Pinyol van ser anomenats president i cap de colla, respectivament. Després d’un inici amb alts i baixos, els Xiquets de Cambrils van tancar la millor temporada des de la seva refundació i van aconseguir un increment important del nombre de castellers. El castell més destacat va ser el 9 de 6, que van aconseguir descarregar a la III Trobada de Colles del Sud a Vila-seca juntament amb el 5 de 6 i el 7 de 6. Actualment aquesta és la millor actuació des de la refundació de la colla. Durant aquest any també van aconseguir descarregar el 2 de 6 en set ocasions i van intentar en dues ocasions el pilar de 5 sense èxit.

14938345_393318754332468_5827414499558795794_n (1)
9de6 a la III Trobada de Colles del Sud